Boter Rotary kluba Velenje g. Božidar Hribernik: Rotary klubu Velenje na pot

Prvi Rotary klub na svetu se je rodil pred sto leti v Chicagu v ZDA. Nastal je v času najbolj »divjega« kapitalizma v morda najbolj »divjem« mestu na svetu. Takrat je cvetelo brezobzirno bogatenje in neverjeten razmah kriminala. Človek je malo pomenil, pomemben je bil le denar. V tem času so se našli štirje možje, ki so pogrešali osnovno človeško solidarnost vaške skupnosti, ko so ljudje brez plačila pomagali drug drugemu, posebej tistim, ki so bili pomoči najbolj potrebni. Advokat Paul Harris, prodajalec premoga Silvester Schiele, trgovec s konfekcijo Hiram Shorey in rudarski inženir Gustavus Loeher so se začeli družiti, da bi obudili stare navade vaške skupnosti. Da bi lažje uresničili idejo, so potrebovali prijateljevanje. Z idejo so se strinjali tudi drugi in se jim pridruževali. S prihodom petega člana, tiskarja Harryja Rugglessa, so formalno organizirali klub. Sprva niso uporabljali imena Rotary. Ime je nastalo kasneje iz dejstva, da so se sestajali stalno pri drugem - so torej rotirali. In kot je pri dobrih prijateljih navada, so se sestajali vsak teden. Medsebojno pomoč so razširili na tiste someščane, ki si niso mogli pomagati sami - prvo donacijo so dali leta 1907. Razvili so poseben življenjski stil, ki mu danes pravimo rotarijanstvo. S časom se je utrdila etika, ki se je uveljavila v poslovnem svetu in ki jo Rotarijci negujemo še danes. Izražena je v štirih načelih, ki jih kar naprej preizkušamo na nas samih:
Ali je RESNICA? (kar govorimo …)
Ali je POŠTENO do vseh udeležencev? (kar počnemo …)
Ali bo vzpodbujalo PRIJATELJSTVO IN DOBRO VOLJO? (med ljudmi …)
Ali bo v prid BLAGINJE vseh ljudi? (torej ne bomo nikomur škodovali …)

Takšna pravila so obče človeška in jih poznajo vsa verstva in etike sveta, zato se je Rotarijstvo z lahkoto uveljavilo po vsem svetu. Celo več. Nastala so in še nastajajo nova društva s podobnimi vsebinami. Pri nas so najbolj znani klubi Lyons, ki so v nekoliko ohlapnejši obliki povzeli rotarijanstvo. Med ženskimi klubi so se uveljavili Soroptimist International klubi, ki jih imamo v Sloveniji kar nekaj.

Zmotno bi bilo misliti, da so Rotary klubi dobrodelni klubi, podobno kot Rdeči križ ali Karitas. Ne, Rotary klubi in ves Rotary International so organizacija, v kateri prijateljujejo ljudje dobre volje, ki mislijo tudi na druge ljudi in okolje, v katerem živijo. Pomagajo jim ne samo s svojo materialno pomočjo, temveč tudi s svojim časom, ki so jim ga pripravljeni posvetiti. Zaradi etičnih načel, ki jih sprejmejo ob včlanitvi, delujejo na okolje z dobro voljo in čutom solidarnosti.

Vsako okolje, v katerem se pojavi Rotary klub, je lahko takšne organizacije samo veselo, saj to pomeni, da se je pojavil še nekdo, ki bo mislil na tiste ljudi, ki si sami ne morejo ali ne znajo pomagati. Poleg tega bo vplival tudi na druge, da jim pomagajo. S svojim prijateljstvom bodo člani tako vplivali na kvaliteto življenja v okolju, v katerem bodo delovali.

Prijateljem iz velenjskega Rotary kluba želim pri tem mnogo uspeha. In verjamem, da ga bodo imeli.

Božidar Hribernik


arhiv novic