Po igrače v knjižnico

Pred desetimi leti so člani Rotary kluba Velenje Knjižnici Velenje ponudili pomoč pri nakupu igrač za otroke in mladino. Opazili so namreč, da so kakovostne igrače, kot so razne didaktične, miselne in družabne igre, precejšen finančni zalogaj. Otroci pa se tudi najbolj zanimivih igrač prej ali slej naveličajo in jih odložijo na dno omare. Tako morajo starši ponovno seči v žep, medtem ko se igrače kopičijo in velikokrat še uporabne pristanejo v smeteh. Zakaj torej ne bi vsaj malo zajezili potrošništva in omogočili izposojo igrač ter tako poskrbeli, da bodo otroci vedno zaposleni z novimi izzivi, starši bodo manj zapravili, razbremenilo pa se bo tudi okolje, so razmišljali pobudniki donacije v vrednosti tisoč evrov, s katero je Knjižnica Velenje kupila prve igrače in na otroškem oddelku postavila Igroteko.

Ta letos obeležuje 10-letnico, prav tako pa sejemski dogodek Klic iz omare, s katerim knjižnica spodbuja izmenjavo rabljenih igrač. "Igroteka se je dobro prijela. Otroci si izredno pogosto izposojajo igrače. Letos smo že zabeležili vec kot 1600 izposoj iz Igroteke, kar pomeni, da vsak mesec izposodimo skoraj 150 igrač, kar ni malo," je povedala sodelavka Knjižnice Velenje Brina Zabukovnik Jerič in dodala, da je izposoja igrač, sploh tistih, ki imajo veliko delov, zelo zahtevna, saj je po vsakem prevzemu igrače potrebno pregledati in prešteti vse figure, karte, kocke in druge sestavne dele, kar vzame veliko časa. Kakšen odnos imajo otroci do izposojenih igrač? "Naši izposojevalci so večinoma zelo vestni, vrnejo cele in nepoškodovane igrače, seveda pa se med igro marsikaj zgodi. Največkrat pogrešamo kakšen del, včasih je kaj polito ali raztrgano. Vendar so igrače le redko za odpis. Navadno lahko nadomestimo izgubljene ali poškodovanje dele," odgovarja sogovornica.

Igroteka izposoja kakovostne, okolju prijazne igrače, ki spodbujajo otrokov miselni razvoj in ustvarjalnost, pa tudi kakovostno preživljanje prostega časa v družbi vrstnikov ali staršev. Med najbolj izposojanimi so velike legokocke Duplo in razne družabne igre, ob katerih se lahko zabava vsa družina.

Na letos že desetem sejmu igrač so lahko otroci in starši prodali, kupili, zamenjali ali podarili igrače, ki so obležale nekje na dnu omare. Člani Rotary kluba Velenje pa so knjižnici kot vsako leto donirali 300 evrov za nakup novih igrač za Igroteko.


arhiv novic