Javno predavanje, Janez Škrubej: Kako smo Kitajcem naredili internet (zgodba Iskre Delta)

Leta 1976 je Janez Škrubej s skupino sošolcev ustanovil računalniško podjetje Iskra Delta, ki se je predvsem na vzhodnem trgu bliskovito uveljavilo. Zaposlovalo je preko 2.000 inženirjev, magistrov in doktorjev znanosti. O nastanku in propadu največjega spin-off podjetja v bivši Jugoslaviji, ki je v nekaterih delih celo prekašal računalniškega velikana IBM je bi posnet film, ki si ga lahko ogledate na spodnji povezavi.

Na predavanju se bo predavatelj v prvem delu osredotočil na Kitajsko in na tamkajšnjo postavitev prve računalniške mreže, nato pa predstavil svoj pogled na to kam gre razvoj informacijske tehnologije. Janez Škrubej je namreč še vedno tesno povezan z MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Osemdeseta leta 20. stoletja, ki so se začela s smrtjo Josipa Broza Tita in končala z razpadom Jugoslavije, v Evropi pa s koncem bipolarnosti, propadom socializma in evropskim združevanjem, so eno najbolj vznemirljivih obdobij sodobne evropske zgodovine. To je čas, ko staro še ni zamrlo, novo pa se še ni oblikovalo, in v tem obdobju je nastal eden najuspešnejših gospodarskih podvigov.

Organizatorja: Knjižnica Velenje in Rotary klub Velenje.       
Predavanje je brezplačno.

Vabljeni v ponedeljek, 8.5.2023 ob 19.19 uri v Knjižnico Velenje.

Zaradi morebitnega velikega zanimanja in lažje organizacije vas prosimo za predprijavo z imenom in priimkom na prijave@rotaryklubvelenje.si. Potrditev prijave na predavanje ne zagotavlja sedeža v primeru prevelikega števila slušateljev, zato prosimo za pravočasen prihod.


arhiv novic