Donacija prenosne klimatizacijske naprave Petru

V začetku poletja 2005 je Velenjski Rotary klub Petru podaril prenosno klimatsko napravo, ki jo je bila vesela vsa družina, še posebej pa mali Peter. Peter Divkovič je rojen 07.11.1994 v Slovenj Gradcu. Rodil se je z redko kožno boleznijo EPIDERMOLIZO. Bolezen je zaenkrat neozdravljiva, odrgnine ima po celem telesu in sicer se pojavijo ob vsakem slabem vremenu. Ne sme se drgniti (praskati), ker se mu koža odlušči in nastanejo rane, ki so zelo boleče ter se počasi celijo, zato jih mora oskrbeti s povoji po celotnem telesu. Zaradi ran se mu zlepijo (delno zarastejo) prsti na rokah in nogah, nohtov nima. Kadar se mu prsti zlepijo mora na operacijo, da mu jih »dajo« narazen. Obiskuje OŠ Miha Pintarja Toleda v Velenju in je zelo priden učenec. Zaradi bolezni se mu noge zvijajo na notranjo stran in zelo težko hodi, zato ga v šolo vozijo z invalidskim vozičkom. Mati ni zaposlena, saj Peter potrebuje nego 24 ur na dan, v šoli pa ima spremljevalko.
Zaradi omejene gibalne sposobnosti Peter veliko časa preživi doma, zalo rad pa uporablja računalnik, ki ga lahko uporablja kljub svoji telesni hibi. Tudi v poletnih dnevih je ovit v povoje po celotnem telesu, njihovo stanovanje pa je zelo slabo toplotno izolirano. Tako poleti preživlja peklenske dneve zaprt v pregreto stanovanje.
Rotary klub se je na podlagi takšnih življenjskih razmer odločil pomagati Petru z donacijo prenosne klimatizacijske naprave za lajšanje vročih poletnih dni.


arhiv novic